public.homepage.logo
NOA restoranAllikas: Mariann Liimal

Aasta turismiedendaja TOP5 - OKO restoranid

Ettevõtluskonkursi "Ettevõtluse auhind 2024" turismiedendaja kategooriasse esitati tänavu rekordilised 28 kandidaati
Anu Villmann

Anu Villmann

Visit Estonia turismiinfo koordinaator

Kümme aastat Eesti restoraniturul tegutsenud OKO restoranid on aasta-aastalt kasvanud – nii uute söögikohtade ja klientuuri kui ka tuntuse ja tunnustamise mõttes.

Osaühingu OKO Restoranid alla kuuluvad restoranid NOA, NOA Chef's Hall, Tuljak, OKO ja Paju Villa. Neist nimedest on saanud otsekui Eesti gastronoomia sünonüümid, mille krooniks on restoranigiidi Michelini tunnustused: NOA Chef's Hall on saanud mitmel aastal järjest Michelini tärni, restoranid NOA ja Tuljak Bib Gourmand tunnustuse ning Paju Villa märkimise maailmakuulsas restoranigiidis.

OKO restoranide peremees Martti Siimann ja peakokk Tõnis Siigur kasutavad oma restoraniäri (neile kuuluvad tütarettevõtete kaudu ka restoranid Tartus, Pärnus ja Haapsalus) kirjeldamisel sõna „pere“ ja eks see ole ka ettevõtmisele üsna täpne nimetus – kõik kaheksa restorani on ühtaegu erinevad ja samas ka sarnased. Nagu ühes õiges peres ikka!

Siimann ja Siigur räägivad, et Michelini-väärilise taseme hoidmine on neile äärmiselt oluline. „Pärast esimest Michelini tärni aastal 2022, tõusis NOA Chef’s Halli käive varasemaga, ka COVIDi-eelse ajaga võrreldes kaks korda,“ märgib Siimann. „Kui aga laiemas plaanis vaadata, siis me ise hindame kõige kõrgemalt seda, et oleme üle kümne aasta tegutsenud, kogu selle aja olnud kasumis ja suutnud toitlustusäri vaatamata viimase viie aasta kobarkriisidele uute restoranide näol laiendada. Oleme olnud (kümnetele) tuhandetele turistidele põhjuseks, miks üldse Eesti külastus ette võetakse.“

Tõepoolest, Eestis ei ole just ülemäära palju neid restorane, kelle tuntus küündiks regioonist väga palju kaugemale. OKO restoranide puhul on see aga nõnda, mistõttu pole ka imestada, et Siimann ja Siigur on võtnud sihikule laienemise Eesti välja ja kavatsevad tuleval aastal avada Helsingis oma üheksanda restorani. 

Et gastronoomiahuvilised Michelini tärniga NOA Chef’s Hall’i ja selle omanikke meist oluliselt kaugemal teavad, kinnitab Siimanni enda hiljutine kogemus Albert Adriàga (maailmakuulus Hispaania kokk ja molekulaargastronoomia guru), kellele nimed Siimann, Siigur ja NOA teps mitte võõrad polnud. Tõsi, nimi „NOA“ külvab külastajates ja veebialgoritmides mõningast segadust, sest inim- aga tehistaip ei suuda alati kahel restoranil, NOA Chef’s Hall ja NOA, vahet teha ning eristada neile omistatud tunnustusi. Asukoha aadresski on ju neil sama! Siimann naerab, et ühelt poolt on see segadus õnnistus, teisalt aga tekitab arusaamatusi, ent kokkuvõttes ei ole siiski kahtlust: sõnaühend NOA + Michelin toob kliendi kohale. 

NOA restoran

Allikas: Näljane Nelik

Muidugi on ka muud välismeedia kajastused väga olulised. Näiteks miljonite vaatajatega menukas kokasaade „Kitchen Impossible“, kus ka Siigur figureeris, tõi kohe kaasa sakslaste, aga ka näiteks austerlaste suure huvi. Samasuguseid positiivseid meediamõju kogemusi on ette näidata ka Inglismaalt ning mujaltki. Soomlaste lemmikuks on OKO restoranid koguaeg olnud ja ameeriklasedki käivad usinasti. Tegelikult näeb sageli laudade taga veelgi kirjumat rahvusvahelist seltskonda. Muuseas, üsna arvestatava osa OKO restoranide ärist moodustab kinkekaartide müük. Siigur ja Siimann olid ühed esimesed Eesti restoraniäris, kes neid üldse pakkuma hakkasid ning seejärel juba esimesed, kes alustasid kinkekaartide müüki veebis, omaenda väljaarendatud platvormil. OKO kinkekaartide puhul on eriline see, et neil ei ole aegumiskuupäeva.

Märkimisväärne on seegi, et OKO restoranide maine toidukultuuri edendajana toob praktikale välismaalasi, kes teavad, et just OKO restoranides saab tipptasemel koolitust. Panus kohaliku toidumaastiku kujundamisse on samuti vaieldamatult suur. „Kui tähistasime selle aasta alguses NOA restorani kümnendat aastapäeva, siis lugesime kokku, et meie juurest on selle aja jooksul saanud tuule tiibadesse ligi 30 peakokka, kes toimetavad nüüd Eesti erinevates nurkades,“ sõnab Siimann.

Ka digipöördes püsib Eesti peakokkade kasvulava esirinnas. Siigur ütleb, et on juba aastaid oma söögikohtades juurutanud, arendanud ja kasutanud digilahendusi – broneerimis- ja kassasüsteemidest kuni kogu majasisese tellimusteekonna digitaliseerimiseni, rääkimata finantslahendustest -, mida teised alles kaaluvad. Siimann möönab, et pea 30 erineva OKO restoranides käigus oleva programmi omavaheline lõimimine on küll parasjagu keeruline väljakutse, ent sinnapoole igal juhul rihitakse. Samuti on plaanis kasutada senisest rohkem ära AI võimalusi. Näiteks suunata osa kliendisuhtlusest tehisintellekti hallata.

Restoran Tuljak

Allikas: Näljane Nelik

Veerevale kivile teadupärast sammal selga ei kasva ja sestap on Eesti restoraniäri nimekaimal ettevõtlustandemil Soome laienemise kõrval (uuendus)plaane ka oma siinsete söögikohtadega. Esmalt näiteks, ja see on juba lähituleviku teema, soovitakse teha ümberehitustöid NOA restoranide hoones. „Oleme selle protsessi küll väga üksikasjalikult läbi mõelnud, aga eks riskid jäävad ikka. Tegemist on mahuka investeeringuga, oleme mõnda aega suletud ja võimalik, et riskime ka Michelini tärni kaotamisega, aga nii sisuliseks edasiliikumiseks kvaliteedis kui ka hoone kestlikumaks pidamiseks on uuendamine ikkagi vajalik,“ tõdeb Siimann. Olgu öeldud, et kõik plaanitavad muudatused on personaliga üksipulgi läbi arutatud. „Oleme koos töötajatega olemasolevat ruumiprogrammi põhjalikult analüüsinud, näiteks köögi kaugust saalist ja inimeste käiguteid, ning mõelnud, kuidas majasisest logistikat paremaks saada. Samuti oleme mõistnud, et saame tõsta hoone energiatõhusust. Oleme iga töötaja käest küsinud, kas nad tulevad uuendustega kaasa. Nende arvamus ja tunnetus on otsuste tegemisel määrava tähtsusega,“ selgitab Siimann.

Osaühing OKO Restoranid

Finantsnäitajad aastal 2023:

  • Müügitulu kasv: 8,6%
  • Ärikasum: 391 191 eurot
  • Lisandväärtuse kasv töötaja kohta: 9,4%

Töötajate arv viie restorani peale: suvehooajal üle 200, sügisest kevadeni 120

Restoran NOA

Allikas: Näljane Nelik

Anu Villmann

Anu Villmann

Visit Estonia turismiinfo koordinaator